Japanse premier zal Filipijnse president ontmoeten in Manila

Japanse premier zal Filipijnse president ontmoeten in Manila

De Japanse premier Shinzo Abe is donderdag naar de Filipijnen vertrokken voor een ontmoeting met president Rodrigo Duterte. Hij zal het onder meer hebben over samenwerking op het vlak van veiligheid, nu China zich steeds assertiever opstelt in de Zuid-Chinese Zee. Het bezoek van Abe is een teken dat de Japanse premier wil vermijden dat de Filipijnen hechter worden met China. Sinds zijn aantreden midden 2016 heeft Duterte de relaties met China genormaliseerd en de banden met Rusland aangehaald. De relatie met traditionele bondgenoot Amerika raakte zwaar bekoeld, onder meer door zijn controversiële antidrugsbeleid.
Hoewel Amerika Japans belangrijkste bondgenoot is, beschouwt Duterte de eilandstaat nog altijd als een belangrijke partner. In oktober bracht hij een eerste bezoek aan Japan, waarna hij verder reisde naar China.
Zaterdag zal Abe in de Australische stad Sydney premier Malcolm Turnbull ontmoeten, om daarna verder te reizen naar Indonesië en Vietnam.
“Ik zou graag een openhartig gesprek met de leiders van de landen hebben over hoe we kunnen bijdragen aan vrede en stabiliteit in de regio”, zei Abe bij zijn vertrek uit Tokio.
Volgens regeringsmedewerkers wil de premier zijn bezorgdheid uiten over de verhoogde militaire aanwezigheid en toegenomen assertiviteit van China in de Zuid-Chinese Zee.

bron: Belga