Dakar 2017 – Stéphane Peterhansel krijgt ritwinst en leidersplaats

Dakar 2017 - Stéphane Peterhansel krijgt ritwinst en leidersplaats

Stéphane Peterhansel (Peugeot) is donderdag enkele uren na de aankomst als ritwinnaar van de tiende Dakarrit aangeduid. De 51-jarige Fransman was over de 449 kilometer lange proef tussen Chilecito en San Juan 6:45 trager dan zijn team- en landgenoot Sébastien Loeb, maar had heel wat tijd verloren bij een aanrijding met de Sloveense motorrijder Simon Marcic. Peterhansel bleef bij zijn gewonde collega totdat er medische hulp kwam en de tijd die hij met die stop verloor, kreeg hij terug. Marcic hield aan de aanrijding een open beenbreuk over. “Hij zag ons aankomen en gooide alles dicht”, verklaarde Peterhansel het voorval. “Daarbij viel hij en kwam hij onder de auto terecht. Ik kon hem onmogelijk nog ontwijken. Daarna was het bijzonder lastig om je nog op de wedstrijd te concentreren.”
Desondanks won Peterhansel dus uiteindelijk de rit, met 7:28 voor op Loeb. Cyril Despres bezorgde Frankrijk en Peugeot op 10:01 een volledig podium.
Titelverdediger Peterhansel neemt ook de leidersplaats over van Loeb. In de stand heeft hij nu 5:50 voor op de negenvoudige wereldkampioen rally. Despres is op 25:40 derde. De Spanjaard Nani Rome en de Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers, die beiden met een Toyota van het Belgische Overdrive Racing deelnemen, maken op 1u00:55 en 1u42:54 de top vijf compleet. In de rit werd De Villiers zesde en Roma tiende.
Peterhansel won in deze Dakar ook al de derde en de zevende rit en gaat voor een dertiende eindzege. Hij won zes keer bij de auto’s en zes keer bij de motorrijders. In totaal zit “Monsieur Dakar” aan maar liefst 71 etappezeges.

.

bron: Belga