Dakar 2017 – Joan Barreda Bort wint tiende rit, na tijdstraf voor Michäël Metge

Dakar 2017 - Joan Barreda Bort wint tiende rit

Joan Barreda Bort (Honda) heeft donderdag in Argentinië de tiende etappe in de Dakar voor motorrijders gewonnen. De 33-jarige Spanjaard was in de 449 kilometer lange rit van Chilecito naar San Juan 55 seconden trager dan de Fransman Michaël Metge (Honda), maar die moest de ritwinst na een tijdstraf weer afstaan. Het is voorlopig nog onduidelijk waarom de jury Metge met een uur tijdstraf bedacht. Eerder deze Dakar kreeg hij al dezelfde sanctie omdat hij tankte in een zone waar dat niet toegestaan was.
Barreda Bort wint zo met een voorsprong van 24 seconden op de Slovaak Stefan Svitko (KTM), die meteen na de aankomst door de hitte bevangen werd en naar het ziekenhuis moest. Thuisrijder Franco Caimi (Honda) zette op 3:48 de derde tijd neer.
Pablo Quintanilla (Husqvarna), tweede in de stand, liep bij een val een hoofdwonde op en moest de strijd staken. De Chileen verloor even het bewustzijn en werd met een helikopter afgevoerd. Sam Sunderland kon zo ondanks een twaalfde plaats in de rituitslag, op 17:06, zijn leidersplaats verstevigen. De 27-jarige Engelsman heeft nu 30:01 voor op de Oostenrijker Matthias Walkner (KTM). De Spanjaard Gerard Farres Guell (KTM) is op 38:43 derde.
Voor Barreda Bort is het de derde ritzege. Eerder won hij de derde en de achtste etappe. In totaal zit hij aan zestien overwinningen in de Dakar. In 2012 won hij één etappe, in 2013 vier, in 2014 vijf en in 2015 drie. In de eindstand deed hij echter nooit beter dan een zevende stek (2014). Dit jaar had hij even de leidersplaats in handen, maar moest hij die door een tijdstraf van een uur – eveneens wegens ongeoorloofd tanken – snel weer afstaan. Zonder die sanctie zou hij nog aan de leiding staan, nu is hij vijfde op 53:47 van Sunderland.

.

bron: Belga