Civiele Bescherming levert 30.000 zandzakjes aan de kust voor storm Dieter

Civiele Bescherming levert 30.000 zandzakjes aan de kust voor storm Dieter

De Civiele Bescherming staat in voor het klaarmaken van 30.000 zandzakjes om de kust te beschermen tegen storm Dieter, die mogelijk voor wateroverlast kan zorgen. Provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft dat gevraagd. Er zijn al 12.000 zandzakken voorzien in West-Vlaanderen, onder meer voor Nieuwpoort en Oostende, de zwakste punten langs de kust. In Nieuwpoort alleen al zijn 22.000 zandzakjes nodig, onder meer om het bezoekerscentrum Westfront te beschermen tegen mogelijke wateroverlast.

Oostende zal samen met Bredene ook zandzakjes maken, met de hulp van een installatie uit De Haan. “De gemeenten werken dus goed samen”, aldus burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte. Gisteren en afgelopen nacht is er een grote stock aangelegd. De operationele eenheid van Jabbeke zorgt voor de verdeling van de zakjes, en ook donderdag gaat de productie onverminderd verder.

De agenten van de Civiele Bescherming komen tussen om de mensen te helpen waar mogelijk. Hun belangrijkste taak is om dijken te dichten en om tussen te komen bij overstromingen of bij risico op overstromingen. Als de situatie verergert, kunnen zij opgeroepen worden om zware pompwerken uit te voeren, om elektriciteit te voorzien of om te helpen de bevolking te evacueren.

Het gevaarlijkste moment wordt vrijdag omstreeks 14 uur. Door de combinatie van een sterke noordwesterwind en springtij wordt een peil verwacht van 635 cm TAW (Tweede Algemene Wateraanpassing). Dat is zelfs iets hoger dan de Sinterklaasstorm van 2013, maar ondertussen werden de nodige beschermingswerken uitgevoerd aan de kust. Alles hangt af in welke mate de wind de zee opstuwt vanuit Britse wateren.

bron: Belga