Chinees vliegdekschip voer door Straat van Taiwan, bevestigt Peking

Chinees vliegdekschip voer door Straat van Taiwan

Het enige Chinese vliegdekschip, de Liaoning, is vanmorgen door de Straat van Taiwan gevaren, ten zuidoosten van China. Dat heeft Peking bevestigd. Het Chinese manoeuvre doet de spanningen met Taiwan opnieuw verder oplopen. Een woordvoerder van het Chinese Volksbevrijdingsleger benadrukt dat alle schepen in de militaire vloot, inclusief de Liaoning, “minutieus bestuurd” werden tijdens de actie in de Straat van Taiwan. De Chinese oorlogsschepen waren op de terugweg van oefeningen in de Zuid-Chinese Zee.

Zhang Junshe, van een onderzoekscentrum van het Chinese leger, stelt dat de operatie heeft aangetoond dat het vliegdekschip “gevechtsklaar” is. “Zij die het Chinese grondgebied willen verdelen en de Taiwanese onafhankelijkheid steunen” zullen hierdoor worden afgeschrikt, zo verklaarde hij aan de nieuwssite Global Times, dat gecontroleerd wordt door de Chinese overheid.

Peking beschouwt Taiwan nog altijd als Chinees grondgebied. Het manoeuvre in de Straat van Taiwan gebeurde net op het moment dat de Taiwanese president Tsai Ing-wen een bezoek bracht aan Centraal-Amerika, om de banden aan te halen met landen die de Taiwanese onafhankelijkheid steunen.

bron: Belga