Antwerpse havengemeenschap vreest voor expediteurjobs door digitalisering

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Chinese internetreus Alibaba is een samenwerking gestart met de Deense containergigant Maersk om expediteurstaken digitaal aan te bieden. Dat zorgt in de Antwerpse havengemeenschap voor zenuwachtigheid. Daarover bericht De Tijd vandaag. Mogelijk gaan honderden tot duizenden jobs verloren, wat ook vakbondskringen niet ontgaat. Volgens De Tijd zijn er in Antwerpen ruim 200 expeditiekantoren, goed voor 4.000 tot 5.000 werknemers. De - veelal - kmo's reserveren plaatsen op schepen en vervullen allerhande (douane)formaliteiten. E-commercereus Alibaba kondigde vorige week een samenwerking aan waarbij het in de toekomst mogelijk moet zijn om met een online boekingplatform zeer gemakkelijk rechtstreeks plaatsen te reserveren op een schip van Maersk. Dat zou jobs kunnen kosten in Antwerpen.

Tegenover De Tijd stellen de Antwerpse expediteurs, verenigd in VEA, dat men zich "nog meer moet profileren als een logistieke consultant die aan zijn klanten duidelijk maakt dat logistiek complexer is dan het standaardtransport van a naar b, net zoals reisbureaus dat doen".

Een ook bij de vakbonden erkent men het probleem. "Dat dit een bedreiging vormt, daar kan ik inkomen", reageert ACLVB-secretaris Olivier Coenen. "We moeten nadenken hoe we hier een antwoord op kunnen bieden en mensen te werk kunnen stellen, maar aan digitalisering op zich valt niet veel te veranderen."

Zijn BBTK-collega reageert iets voorzichtiger. "We hebben nog geen zicht op de gevolgen. Maersk speelt wel een voortrekkersrol in de sector en dan kan de rest snel volgen. Al wordt over verregaande digitalisering veel gesproken, maar het blijft nog beperkt", zegt Gert Wenselaers. Hij benadrukt dat het agentschap van Maersk al heel wat jobs die geen klantencontacten vereisen naar India heeft verplaatst, terwijl er in de containerlijnvaart vorig jaar een tarievenslag plaatsvond.

bron: Belga