Alberto Contador gelooft op 34e nog in Tourzege

Alberto Contador gelooft op 34e nog in Tourzege

“Leeftijd is geen obstakel om nog eens de Ronde van Frankrijk te winnen.” Dat zegt Alberto Contador, sinds vorige maand 34, in aanloop naar het nieuwe seizoen. “El Pistolero” hoopt komende zomer nog een keer te schitteren in de Tour. Contador stond al drie keer op het hoogste schavotje van La Grande Boucle, in 2007, 2009 en 2010. Die laatste Tourzege moest hij wel inleveren na zijn positieve clenbuterolplas. Sindsdien raakte Contador niet verder dan een vierde (in 2013) en een vijfde plaats (in 2015) en twee opgaves (in 2014 en 2016). Hoewel de jaren intussen beginnen door te wegen, gelooft de Spanjaard dat hij ’s werelds meest prestigieuze rittenkoers nog een keer op zijn erelijst kan brengen.

“Als mensen beweren dat ouder worden betekent dat het moeilijker wordt om de Tour te winnen, dan motiveert mij dat nog meer om het te doen”, zegt Contador vandaag op de website van Cyclingnews. “Winnen gaat om veel meer dan leeftijd. Wat op dit moment belangrijk is, zijn de resultaten van mijn testen. Die tonen aan dat ik nog steeds kan winnen. Al de rest is minder belangrijk. Statistieken over leeftijden bestaan, maar ik schenk er geen aandacht aan.”

Toch is het zo dat slechts vier renners er ooit in slaagden de Tour te winnen op hun 34e of ouder. Cadel Evans, toen 34, was de laatste in 2011.

Alberto Contador draagt dit seizoen het shirt van Trek-Segafredo na zes jaar in dienst van Saxo/Tinkoff. Hij rijdt er aan de zijde van onder meer Bauke Mollema (al drie keer top 10 in de Tour) en de Colombiaanse klimgeit Jarlinson Pantano (die in 2016 een bergrit in de Tour won). “We zullen een heel sterke ploeg voor de Tour kunnen opstellen”, gelooft Contador. “Ik put er echt vertrouwen uit.”

Hoe dan ook zal de Spanjaard in juli moeten opboksen tegen Chris Froome en diens ijzersterke blok van Sky. “Hij won drie van de vier laatste edities. Dat gegeven, gecombineerd met zijn sterke ploeg, maakt van hem de grootste rivaal. Zijn derde of vierde knecht in de bergen zou eveneens een gooi kunnen doen naar de eindzege. In de laatste Tourweek trachtte zelfs niemand aan te vallen, zo sterk was Sky. Ik ben zeker dat ik een heel gemotiveerde en sterke ploeg zal hebben, maar niemand mag onderschatten hoe oppermachtig Team Sky is.”

bron: Belga