‘Puntenbank’ moet stress bij Chinese studenten verlichten

Foto AFP

De ingangsexamens voor Chinese universiteiten zijn bikkelhard en veroorzaken heel wat stress. Een internationale school wil de studenten een handje toesteken met een ‘puntenbank’.

De Number One Secondary School in Nanjing test momenteel een puntenbank uit. Net als bij een echte bank kunnen studenten daar terecht voor een lening. In plaats van een smak geld, krijgen de jongeren punten, die ze kunnen toevoegen aan de scores van testen. Zo kunnen ze voorkomen dat ze buizen voor een vak.

Een lening is geen schenking, dus de leerlingen moeten ook een tegenprestatie leveren. Zo kunnen punten worden afgehouden van een toekomstig examen. Andere leerkrachten geven de kinderen de kans om hun schuld af te lossen met een toespraak of een experiment in het laboratorium.

Als studenten er niet in slagen om de lening af te betalen, kunnen ze op de zwarte lijst belanden. Maar met de toestemming van de leerkracht, is het mogelijk dat een andere leerling instaat voor de schuld.

“Het verschil tussen 59 en 60 (falen en slagen in de school) is miniem, maar het weegt enorm op de psyche van onze leerlingen”, verklaart leerkracht Mei Hong aan South China Morning Post. Die tweede kans blijkt ook erg waardevol: “Door ziekte heb ik enkele lessen gemist, maar dankzij de puntenbank heb ik toch een goed cijfer gehaald”, getuigt een leerling.

De aanpak lijkt voorlopig te werken. Dertien van de 49 leerlingen zijn al een lening aangegaan. “Ons doel is om te zoeken naar nieuwe manieren om de studenten te evalueren. Het is belangrijker om nadruk te leggen op hun groei, dan op de punten van één eindexamen”, aldus directrice Huang Kan. Haar school is ook niet de eerste de beste. Ze staat ervoor gekend om studenten klaar te stomen voor prestigieuze universiteiten in de Verenigde Staten.