Onmogelijke liefde bestaat niet. Japanse makaak probeert seks te hebben met hert

AFP / S. Platt

Een mannelijke Japanse makaak heeft geprobeerd om seks te hebben met een vrouwelijk sikahert in Japan. Het is nog maar de tweede keer dat seksuele relaties tussen twee diersoorten die verre familie van elkaar zijn, is vastgelegd.

Japanse makaken en sikaherten hebben van nature een symbiotische relatie. De herten eten fruit dat door de apen uit bomen wordt geplukt en de primaten maken op hun beurt de viervoeters schoon en rijden af en toe op hun rug.

Een nieuw essay beschrijft een observatie van een mannelijke makaak die herhaaldelijk seksuele bewegingen maakt bovenop tenminste twee verschillende vrouwelijke herten. Een van hen schrok op van de ongewone actie en rende weg, de andere leek het allemaal minder erg te vinden. Ze likte rustig haar rug schoon na de ejaculatie van de aap.

“Er bestaat geen enkele twijfel dat het hier over seksueel gedrag gaat”, aldus Marie Pelé, de hoofdauteur van de paper, werkzaam vanuit de universiteit van Straatsburg in Frankrijk.

 

Het enig ander bekend geval van seksueel gedrag tussen twee diersoorten die niet nauw verwant zijn, is dat van een zeehond die koningspinguïns seksueel lastigvalt. Er was ook een geval waarbij een zeehond een vogel heeft opgegeten nadat hij er seks mee had. Over een vreselijke dood gesproken.

Maar wat heeft de aap gedreven tot zijn ietwat ongewone actie? Onderzoekers beweren dat de meest realistische hypothese is dat de aap, die laag in de hiërarchie staat in zijn troep, bij gebrek aan aap-partners dan maar creatief is geworden en het vrouwelijk gezelschap elders ging zoeken.