IJsland koopt last-minute deel van een gletsjermeer

AFP / J. Saget

De beste koopjes doe je door tot op het laatste moment te wachten. Waarschijnlijk dacht de IJslandse regering er zo over bij de aankoop van een deel van het befaamde gletsjermeer Jokulsarlon.

Jokulsarlon was al deel eigendom van de IJslandse overheid. Een ander deel was in handen van een veertigtal eigenaars. Zij hadden een langdurig conflict over hoe ze toeristen het best naar het meer lokten. Uiteindelijk besliste de groep de problemen achter zich te laten en hun deel van de toeristische trekpleister te verkopen.

Zo gezegd, zo gedaan. Een investeringsfirma legde in november maar liefst anderhalf miljard IJslandse kronen (12,3 miljoen euro) op tafel voor het eigendom. Dat zinde milieuorganisaties niet. Zij hadden gehoopt dat het meer publiek eigendom zou worden, wat meer bescherming zou inhouden.

De organisaties krijgen hun zin nu. De IJslandse overheid maakt gebruik van zijn recht om de grond te kopen door het winnende bod te evenaren. Daar hebben ze wel mee gewacht tot op het laatste moment. Volgend Morgunbladid maakte de overheid zijn beslissing maandag pas bekend. De deadline voor verkoop was dinsdag.