Hartverscheurend: apen rouwen om 'dode' robotbaby

"Dieren zijn net als mensen". Die befaamde uitspraak van meneer de Uil wordt nog maar eens bewezen in 'Spy in the Wild'. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

In de nieuwe natuurdocumentaire van de BBC gebruiken de programmamakers naast normale camera's ook robotdieren om beelden te schieten. De mechanische constructies apen hun soortgenoten na en kunnen zo filmen vanuit een unieke hoek.

Dat leverde erg bijzondere beelden op wanneer een robot zijn intrede doet bij een groep grijze langoeren. Een van de daadwerkelijke apen ziet het imitatiedier aan voor een soortgenoot en begint het te babysitten.

Het drama begint wanneer de namaakaap uit de handen van zijn nieuwe verzorger glipt en tegen de grond smakt. De grijze langoeren controleren meteen hoe hun nieuwe maatje het stelt. Wanneer ze zien dat het aapje niet meer beweegt, gebeurt er iets hartverscheurend: de langoeren rouwen voor het cameradier. Ze vormen een cirkel rond de 'overleden' baby en omarmen elkaar. Het is verbluffend om te zien hoe de kolonie zelfs even rustig wordt en lijkt stil te staan bij de dood van een vermeende soortgenoot.