“Rusland heeft materiaal om Trump te chanteren”

Moskou heeft bezwarende informatie over Trump
Moskou heeft bezwarende informatie over Trump

Volgens een rapport dat CNN openbaar heeft gemaakt, heeft Rusland chantagemateriaal over president-elect Trump. Het rapport is echter zeer omstreden.

Verschillende media hadden het bewuste rapport al een hele tijd in de schuif liggen, maar beslisten om er niets mee te doen omdat de herkomst twijfelachtig is. Ook bij Amerikaanse politici circuleerde de tekst al enige tijd. Het document zou afkomstig zijn van een Britse oud-spion, maar de identiteit van die persoon is niet bevestigd.

Plasseks

In het verslag staat onder meer dat Rusland beelden heeft van Donald Trump (foto) die plasseks heeft met prostituees in een Russisch hotel. Daarmee zou men hem kunnen chanteren. Ook zou Trump al vijf jaar lang gesteund worden door en informatie krijgen van de Russische overheid. Volgens CNN presenteerden de hoofden van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder CIA-baas John Brennan en FBI-directeur James Comey, vrijdag een samenvatting van het document van 35 pagina’s aan Trump.

«Vervalsing»

Het rapport toont dat het team van Donald Trump tijdens zijn presidentscampagne voortdurend in contact stond met Rusland. «Als er beschuldigingen blijken te zijn van een coördinatie tussen het team van Trump en Rusland, en als die erop wijzen dat de Russen de onafhankelijkheid van Trump beknotten, is dat echt choquerend», reageerde de Democratische senator Chris Coons aan CNN. «Vals nieuws, een volledig politieke heksenjacht!», zo tweette de recent verkozen president in hoofdletters.

Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, zei dat de beschuldigingen een «volledige vervalsing» zijn, bedoeld om de relaties met Washington te ondermijnen