Rutten: “Consequent zijn en parlementaire zetel afstaan”

Rutten: "Consequent zijn en parlementaire zetel afstaan"

“Het zou niet consequent zijn om 308 gemeentes te bezoeken naar aanloop van de verkiezingen en mijn parlementaire zetel niet af te staan”, zo lichtte Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten naar ontslag uit het Vlaams Parlement toe. Rutten gaat naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen alle 308 Vlaamse gemeentes bezoeken en startte dat project vandaag in Staden, in het kapsalon van Fransesco Vanderjeugd, de jongste burgemeester van Vlaanderen en Vlaams parlementslid voor Open Vld. Ze stak de handen uit de mouwen en ging in gesprek met de klanten. “Ik wil de komende maanden vooral in dialoog gaan, met beide voeten in het terrein”, opent Rutten terwijl ze het haar wast van één van de klanten. “Het gaat om tweerichtingsverkeer. Ik wil horen wat er leeft. Ik wil een deel uitbreken uit mijn vertrouwde terrein, want al te vaak kom je toch in contact met gelijkgezinden of mensten uit de partij.”

Het project lijkt op een stunt of een verkiezingscampagne, maar zelf ziet Rutten dat niet op die manier. “Dit is de essentie van politiek. Ik zal uiteraard mijn visie uitdragen en mijn ideeën verkondigen, maar ik wil die vooral aftoetsen. Door de 308 gemeenten te bezoeken krijg je een perfecte dwarsdoorsnede van Vlaanderen en de maatschappij. Vaak is de drempel te hoog om mij aan te spreken. Ik doe dit ook onder de naam Gwendolyn, dus niet onder de partijnaam”, aldus Rutten.

In Staden stak ze zelf de handen uit de mouwen, maar de bezoeken kunnen ook in een andere vorm plaats vinden: tijdens een debat, in een studentenaula of met huis-aan-huisbezoeken. Rutten geeft daarvoor haar zetel in het Vlaams Parlement af aan Daniëlle Vanwesenbeeck. “Ik wil daarin consequent zijn, en op die manier een kans geven aan iemand anders. Ik stap uit het parlement en heb dus geen parlementaire wedde meer, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de dialoog.”

bron: Belga