“Pilootproject deradicaliseringscentrum tegen paasvakantie operationeel met eigen middelen”

Pilootproject deradicaliseringscentrum tegen paasvakantie operationeel met eigen middelen

Het “deradicaliseringscentrum” dat advocaat Walter Damen en kamerlid en voorzitter van de commissie terreurbestrijding Koen Metsu (N-VA) samen willen opzetten in Antwerpen, moet tegen de paasvakantie op kleine schaal operationeel zijn. Damen en Metsu zullen het project naar eigen zeggen in eerste instantie zelf financieren en de bijdrage van experts zou in het begin op vrijwillige basis gebeuren. Het “burgerinitiatief” van Damen en Metsu wil “de complexiteit van de politiek en de Moslimexecutieve even voorbijgaan” omdat de nood aan een volwaardig deradicaliseringstraject erg acuut is. “Binnen de gevangenismuren bestaat het wel al met islamconsulenten – al zijn daar ook nog de nodige problemen mee – maar wat ontbreekt is de nazorg voor ex-gedetineerden”, zegt Metsu. “Die blinde vlek moet zo snel mogelijk verdwijnen.”

Binnen het gevangeniswezen oogst ons idee alvast veel bijval, beweert Metsu. “We willen de begeleiding al laten starten in de gevangenis, zodat het dossier van een gedetineerde bij zijn vrijlating niet moet worden overgedragen aan iemand die het niet kent. Of gedetineerden en ex-gedetineerden vrijwillig in het project willen stappen, valt af te wachten. Indien niet, kan de raadkamer dat opleggen of kunnen hun advocaten hen ervan overtuigen.”

Damen en Metsu gaan nu de imams en andere experts die zich aanbieden screenen. “We willen starten met drie tot vijf experts die de westerse interpretatie van de islam hanteren”, zegt Metsu. “Het gaat om een pilootproject in Antwerpen dat nadien na evaluatie kan worden uitgebreid. Hopelijk inspireert het zoveel mogelijk mensen en diensten om mee op de kar te springen. Op die manier kunnen we aanslagen zoals die op Charlie Hebdo bij ons in de toekomst vermijden.”

Metsu hoopt ook dat de overheid het centrum op termijn zal ondersteunen en dat het gerecht geradicaliseerde (ex-)gedetineerden zal verplichten om in het deradicaliseringstraject te stappen.

bron: Belga