Nieuwe kilometerborden zijn voor takeldiensten alternatief voor verdwijnende praatpalen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het najaar van 2017 komen er langs de autosnelwegen in Vlaanderen nieuwe kilometerpalen. De palen krijgen een nieuw ontwerp waarbij onder meer ook de rijrichting wordt vermeld. De nieuwe palen moeten voor de takel- en hulpdiensten een alternatief vormen voor de praatpalen die binnenkort tot het verleden behoren. Dat leidt Open Vld-parlementslid Marino Keulen af uit het antwoord van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een schriftelijke vraag. Keulen: "Dit is positief nieuws voor de hulpverleners en geeft de automobilisten met pech een mogelijkheid om hun positie exact door te geven aan de hulpdiensten", aldus Keulen. Omdat ze steeds minder gebruikt worden, verdwijnen de praatpalen langzaam maar zeker langs de autosnelwegen. Zo zouden de resterende 1.350 resterende praatpalen de komende maanden verdwijnen. Mobiliteitsorganisatie VAB vreesde voor de impact voor de hulp- en takeldiensten. Voor hen zou het moeilijker kunnen worden om de locatie van een voertuig of persoon in nood te bepalen. Vroeger wist de alarmcentrale onmiddellijk de locatie van de persoon in kwestie via de locatie van de praatpaal.

De nieuwe kilometerborden die minister Weyts plant kunnen volgens Open Vld'er Keulen een alternatief bieden. Zo zouden de palen uitgerust worden met de rijrichting. "In Nederland voegt men steeds 'Re' voor rechts en 'Li' voor links toe, zodat men weet aan welke kant van de snelweg men zich bevindt en de takel- of hulpdiensten sneller ter plaatse kunnen zijn. Dit voorkomt foute locaties of verkeerde rijrichtingen en is een bijkomend hulpmiddel ter vervanging van de praatpalen", aldus Keulen.

Het bestek voor deze nieuwe kilometerborden is opgemaakt en wordt de komende weken aanbesteed. Het is de verwachting dat in het najaar van 2017 deze nieuwe kilometerborden geplaatst kunnen worden langs de Vlaamse autosnelwegen.

bron: Belga