Niet veel wijzer na langverwachte persconferentie Trump

Niet veel wijzer na langverwachte persconferentie Trump

De langverwachte persconferentie van de Amerikaanse president-elect Donald Trump, meer dan een half jaar na de vorige, heeft niet meteen veel wijsheid gebracht. Er kwamen vragen over de comprommitterende dossiers die het Kremlin over Trump zou hebben, en de Amerikaanse banden met Rusland onder de aankomende president. Trump ging door met de kritiek die hij de voorbije weken al tweette over de media en de inlichtingendossiers. Daarnaast feliciteerde hij, nogmaals, zichzelf omdat de Amerikaanse economie heropleeft en hij “verschillende bedrijven” kon overtuigen om hun verhuisplannen naar Mexico te annuleren. Een laatste belangrijk element was de leiding van zijn organisatie, die in handen komt van zijn zoons Eric en Donald Jr. Daarvoor gaf hij het woord aan een adviseur van advocatenkantoor Morgan Lewis. Het verhaal dat Buzzfeed gisterenavond bracht, over de bezwarende informatie die de Russen over Trump hebben, was voor de aankomende president een aanleiding om in te hakken op de inlichtingendiensten, die lekken uit hun ontmoetingen, en media zoals CNN en Buzzfeed, die “schandalige” informatie publiceren. Vanuit het Kremlin werd het bestaan van die info al ontkend. “Als ze inderdaad iets hadden, dan hadden ze dat al uitgebracht”, meent Trump.

Uit het rapport moet blijken dat Trumps team tijdens de campagne voortdurend in contact stond met Rusland. Gevraagd naar dat deel van het rapport, ontweek Trump nog maar eens de vraag. “Als ik president ben, dan zullen landen als Rusland, China, Japan, Mexico eindelijk respect hebben voor de Verenigde Staten.”

Trump meent zichzelf al op de borst te kunnen kloppen omdat hij erin zal slagen te zorgen voor meer jobs in de Verenigde Staten. “Ik word de grootste jobschepper die God ooit geschapen heeft”, zo zei hij. “Dat denk ik echt.” Hij wees daarvoor op de beslissingen van Ford en FiatChrysler: de eerste annuleerde de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico, de tweede gaat uitbreiden in de Verenigde Staten. “Er is een fantastische sfeer, en atmosfeer die volgens veel mensen nooit eerder gezien is.” Volgens hem zullen nog meer bedrijven volgen. Hij nam daarbij vooral de farmabedrijven in het vizier. “De Amerikanen consumeren het meeste medicijnen, maar die medicijnen worden niet in de VS geproduceerd.”

Ook op de fameuze muur die tussen de Verenigde Staten en Mexico moet komen, kwam Trump nogmaals terug. Hij blijft volhouden dat Mexico daarvoor zal betalen, mogelijk door de kost later terug te betalen. Hoe dat moet gebeuren, verduidelijkte hij niet. “We zijn hierover in onderhandeling met Mexico. Ik zou nog anderhalf jaar kunnen wachten tot de onderhandelingen met Mexico afgerond zijn, maar ik wil niet wachten.” Anders dan toen hij, anderhalf jaar geleden, zijn kandidatuur stelde, had hij woensdag wel lovende woorden voor de Mexicanen. “Ik hou van de Mexicanen. Ze zijn zo vriendelijk.”

bron: Belga