Nazi-oorlogsmisdadiger Alois Brunner in 2001 in Damascus overleden

Nazi-oorlogsmisdadiger Alois Brunner in 2001 in Damascus overleden
Nazi-oorlogsmisdadiger Alois Brunner in 2001 in Damascus overleden

De nazi-oorlogsmisdadiger Alois Brunner, die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van zowat 130.000 joden in de Tweede Wereldoorlog, is in december 2001 op 89-jarige leeftijd in een gevangenis in Damascus overleden. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag gepubliceerd is in het Franse magazine XXI. De Oostenrijker Brunner was de assistent van Adolf Eichmann, de “uitvinder van de Endlösung” (de massale vernietiging van de joden). Brunner wordt door het Simon Wiesenthalcentrum persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de deportatie en de dood van zeker 128.500 joden uit Griekenland, de Balkan, Oostenrijk en Frankrijk.

Aan het eind van de oorlog was hij kampcommandant van het Franse doorgangskamp Drancy bij Parijs. Maar op 17 augustus 1944, een week voor de bevrijding van Parijs, nam hij de benen richting Slovakije, waarna hij spoorloos verdween. De Franse geheime dienst vond in de jaren vijftig wel een nieuw spoor in Syrië, waar hij werkte voor rekening van de Syrische geheime dienst. De voormalige SS-Hauptsturmführer leefde er onder de naam Georg Fischer.

Over het uiteindelijke lot van Brunner heerste onduidelijkheid. Maar het blad XXI stelt nu dat Brunner de laatste jaren van zijn leven doorbracht in een cel in de kelder van de Syrische inlichtingendiensten. Hij werd na zijn dood in alle discretie begraven op het kerkhof al-Affif in Damascus, zo wordt nog vermeld. Het magazine verwijst daarbij naar drie voormalige medewerkers van die dienst. Een van hen (Abu Yaman) wordt ook bij naam genoemd. Een exacte sterfdatum kan niet worden medegedeeld. Ook de precieze omstandigheden van zijn dood blijven onduidelijk.

Bron: Belga