Kust wapent zich voor 80-jarige storm

Kust wapent zich voor 80-jarige storm

Vrijdag zal bijna in alle kustgemeenten het gemeentelijk rampenplan van kracht worden. Donderdag wordt ook beslist of het provinciale rampenplan wordt afgekondigd. Dat gebeurt naar aanleiding van het komende springtij vrijdagmiddag in combinatie met een stevige noordwesterstorm, waardoor wateroverlast dreigt. “We zijn al twee dagen volop bezig met het voorbereiden van de komende storm”, aldus provinciegouverneur Carl Decaluwé vandaag. Zo worden stormmuren en -keringen geplaatst kustbreed, en heeft de gouverneur ook kite- en brandingsporten verboden op vrijdag. “De Sinterklaasstorm eind 2013 was een 40-jarige storm, dit een 80-jarige. Dat is dus niet niks”, waarschuwt de gouverneur, die donderdag na overleg met onder meer het KMI en de Maritieme Dienst Kust zal beslissen of het provinciaal rampenplan van kracht gaat. Donderdag zou er dan een vooralarm worden afgekondigd.

In bijna alle kustgemeenten zal vrijdag het gemeentelijk rampenplan van kracht zijn. Ook in Oostende, een van de kritieke punten de komende dagen. “De situatie is ernstig maar paniek is niet aan de orde. We zien zo’n storm wel vaker. Het is afhankelijk hoe sterk de noordwestenwind het water zal opstuwen vanuit Britse wateren”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “We verwachten een waterpeil van 635 cm. We voorzien enige marge dus plaatsen we onze stormmuren en worden de staketsels afgesloten. Ook de weg tussen Oostende en Bredene zal vrijdagmiddag rond de piek om 14 uur even afgesloten zijn, wat kan leiden tot verkeershinder”.

Ook de kusttram zal vrijdagmiddag niet rijden tussen die twee badsteden, en wellicht ook niet tussen Oostende en Middelkerke. Woningen worden op dit moment niet bedreigd, installaties in de haven van Oostende en de spuikom wel. Oostende zal nauw samenwerken met Bredene en waar nodig zandzakjes plaatsen. De situatie wordt constant in de gaten gehouden en geëvalueerd. Normaal wordt het ergste verwacht vrijdagmiddag om 14u, maar afhankelijk van het weer en de stuwing kan ook het volgende springtij, vrijdag op zaterdag, nog zorgen voor precaire situaties.

bron: Belga