Kazachgate: Van der Maelen zal “even streng” toezien op collega’s van andere fracties

Kazachgate: Van der Maelen zal "even streng" toezien op collega's van andere fracties

Dirk Van der Maelen (sp.a) is het er niet mee eens dat hij als voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie in het dossier Kazachgate “politiek doof en stom” moet zijn, maar heeft de andere leden van de commissie beloofd dat hij even scherp zal toezien op eventuele ontoelaatbare gedragingen van parlementsleden van alle partijen. In de Kamer is vandaag de onderzoekscommissie-Kazachgate uit de startblokken geschotten. Nog voor de vergadering van start ging, kreeg voorzitter Van der Maelen al kritiek omdat hij had verklaard dat leden van de MR opdoken in elke etappe van het dossier. Sophie De Wit (N-VA) vond het jammer dat hij als voorzitter al “conclusies” had uitgesproken, nog voor de eerste zitting, en had op meer “terughoudendheid” gehoopt.

Van der Maelen herhaalde vanmiddag dat “iedereen die het dossier volgt, zal moeten vaststellen dat we in elke fase van het onderzoek zullen botsen op collega’s van de MR”. Hij benadrukt daarbij dat een voorzitter van een onderzoekscommissie niet hetzelfde is als een rechter. “Die moet objectief, neutraal, à charge en à décharge handelen. Een onderzoekscommissie is en blijft een politiek orgaan”, luidt het.

Hij heeft zijn collega’s evenwel beloofd dat hij “even scherp” zal toezien op “eventuele ontoelaatbare gedragingen van collega’s van andere partijen”. Volgens Van der Maelen staat het quasi vast dat voormalig burgemeester van Waterloo Serge Kubla (MR) naar de commissie zal worden uitgenodigd. Zijn naam duikt op in het naturalisatiedossier van Patokh Chodiev, de miljardair die centraal staat in Kazachgate. Tijdens een voorafgaande vergadering van het bureau van de commissie kwam onder meer de vertrouwelijkheid van de vergaderingen aan bod. De discussie over eventuele onverenigbaarheden als lid van de commissie werd nog niet uitgeklaard.

bron: Belga