“Gecontroleerde overstromingsgebieden zullen overtollig water opvangen”

De combinatie van springtij en een noordwesterstorm op de Noordzee zal de komende dagen niet alleen aan de kust en in Antwerpen voor problemen zorgen, maar ook verder op de Schelde en haar zijrivieren van Gent tot Lier voor gevaarlijk hoge waterpeilen zorgen. Dat zegt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z), die van vandaag tot vrijdagavond de alarmfases “stormtij” en “gevaarlijk stormtij” afkondigt. Overtollig rivierwater zal echter opgevangen worden door een keten van gecontroleerde overstromingsgebieden, klinkt het. De overstromingsgebieden kaderen in het Sigmaplan, een langlopend project dat watersnood in het Scheldebekken moet voorkomen. Het gaat onder meer om Zennegat (Mechelen), Paardeweide (Berlare), Bergenmeersen (Wichelen), Wijmeers (Berlare en Wichelen) en de Polders van Kruibeke. Dat laatste is sinds kort met 600 hectare het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen en zou voor het eerst gevuld worden. Ook het Zennegat is nieuw als gecontroleerd overstromingsgebied en zal mogelijk voor het eerst als buffer dienen.

Zowel de overstromingsgebieden als de dijken langs de rivierzijden van de Sigmagebieden zullen tijdelijk worden afgesloten voor wandelaars. Op de Boven-Zeeschelde opwaarts van Wintam, de Rupel, de Beneden-Dijle en de Beneden-Nete zal vrijdag bovendien een scheepvaartverbod van kracht zijn. Ook een aantal veerdiensten zullen mogelijk tijdelijk onderbroken worden.

Hoe hoog het waterpeil precies zal komen valt volgens W&Z moeilijk te voorspellen, maar een evenaring of overschrijding van het peil van de Sinterklaasstorm van 6 december 2013 is “niet uitgesloten”. Vooral op de Schelde in Antwerpen en op de Ringvaart in Melle worden hoge waterstanden verwacht.

De stad Antwerpen sluit alvast van vandaag tot vrijdagavond de waterkeringspoorten aan de kaaien en dus ook de openluchtparkings die zich daar bevinden.

bron: Belga