Facebook wil kritiek over ‘fake news’ counteren met journalistiek project

Facebook, dat na de Amerikaanse presidentsverkiezingen felle kritiek had gekregen voor de verspreiding van misleidende informatie, gaat een breed journalistiek project opstarten. Daarbij wordt ook de samenwerking met mediabedrijven aangegaan. Facebook wil er ook voor zorgen dat gebruikers meer inzicht krijgen in de aard van de berichten die ze voorgeschoteld krijgen. Dat heeft de technologieonderneming woensdag bekendgemaakt. De bedoeling is onder meer om samen met mediabedrijven nieuwe nieuwsproducten te ontwikkelen. Facebook wil journalisten ook beter informeren over de mogelijkheden die de sociaalnetwerksite hen biedt. Het ‘Facebook Journalism Project’ doet daarmee denken aan het Digital News Initiative (DNI) van Google, waarbij ook al met mediabedrijven wordt samengewerkt.
Facebook wil voorts het inzicht van de lezer in de nieuwsberichten verhogen. “We willen werken aan nieuwe manier voor het aanbieden van informatie aan mensen, waardoor ze op een verstandige manier beslissingen kunnen nemen over de berichten die ze lezen”, zo luidt de uitleg. Er zullen ook businessmodellen worden uitgetekend om bijvoorbeeld via Facebook het aantal abonnees van media te vergroten. Ook wordt er een zogenaamde ‘hackaton’ opgezet, waarbij programmeurs van Facebook en van mediabedrijven samen oplossingen kunnen uitwerken.
Facebook had vorige maand al aangekondigd dat het strenger tegen valse nieuwsberichten wilde optreden. Zo wordt het eenvoudige om fictief nieuws te melden. Daarnaast zal de sociaalnetwerksite ook met externe factcheckers samenwerken. Bovendien zullen inkomensbronnen van de auteurs van de valse nieuwsberichten worden drooggelegd.

bron: Belga