Conservatieve regeringspartij ÖVP wil aantal asielaanvragen in Oostenrijk halveren

Conservatieve regeringspartij ÖVP wil aantal asielaanvragen in Oostenrijk halveren
Conservatieve regeringspartij ÖVP wil aantal asielaanvragen in Oostenrijk halveren

Als het van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) afhangt, wordt de bovengrens voor het aantal asielzoekers in het land het komende jaar gehalveerd. Dat heeft voorzitter Reinhold Mitterlehner vandaag aangekondigd, na een vergadering van het ÖVP-bestuur. De ÖVP zetelt samen met de sociaaldemocratische SPÖ in de Oostenrijkse regering. Het plafond voor het aantal asielzoekers in Oostenrijk ligt momenteel op 35.000. Mitterlehner, naast partijvoorzitter ook vicekanselier in de Oostenrijkse regering, verklaarde vandaag dat dat aantal in 2017 moet dalen tot 17.000. Omdat ongeveer 14.000 asielaanvragen uit 2016 nog verwerkt moeten worden, is de bovengrens van 17.000 voor dit jaar al bijna bereikt. Dat betekent dat Oostenrijk de grenzen in de eerstvolgende maanden al zou moeten sluiten.

Nochtans had de rood-zwarte regeringscoalitie vorig jaar afgesproken om het maximum aantal asielzoekers elk jaar geleidelijk naar beneden te trekken. Het plafond lag vorig jaar op 37.500 aanvragen, een aantal dat niet werd bereikt, en zou in 2017 dalen tot 35.000, om in 2019 uit te komen bij maximaal 25.000 asielzoekers.

De hervorming is volgens Mitterlehner nodig voor de integratie van asielzoekers in Oostenrijk, en moet ook als signaal voor de bevolking dienen. “Ik weet dat dit een harde boodschap is, maar ze is noodzakelijk”, zei hij na afloop van het partijbestuur. De sociaaldemocratische SPÖ heeft zich nog niet uitgesproken over de plannen van haar coalitiepartner. Bondskanselier en SPÖ-voorzitter Christian Kern reageert vermoedelijk pas woensdagavond, in zijn speech over de toekomst van Oostenrijk.

Bron: Belga