Braziliaanse gevangenisbaas ontslagen na dodelijke opstanden

De directeur van de Braziliaanse gevangenis waar na Nieuwjaar 56 gevangenen gedood werden, is dinsdag ontslagen. Hij werd ervan beschuldigd criminele bendes te hebben toegestaan wapens, drugs en mobiele telefoons de gevangenis binnen te brengen.
Het gaat om de directeur van de Anisio Jobim-gevangenis in Manaus, de hoofdstad van de noordelijke staat Amazonas. Twee gevangenen beweerden dat hij omkoopgeld aannam van de bende ‘Familia do Norte’ (FDN), om een oogje dicht te knijpen voor smokkelgoederen.
De Braziliaanse nieuwssite Acritica publiceerde een brief van 10 december aan de autoriteiten, waarin ze de beschuldigingen uitten en om bescherming vroegen. Ze werden allebei vermoord tijdens de opstand van 1 en 2 januari in de gevangenis, waarbij naast hen nog 54 andere gedetineerden omkwamen.
Vrijdag werden nog eens 33 gedetineerden gedood bij een opstand in Boa Vista, hoofdstad van Roraima. Dat zou een vergelding zijn voor de doden in Manaus. In andere gevangenissen vielen nog eens een tiental doden. Vele slachtoffers werden onthoofd en ontdaan van ledematen.
De Braziliaanse regering stuurde dinsdag 200 leden van een nationale troepenmacht naar de gevangenissen in het noorden van het land. Het land heeft wereldwijd de vierde grootste gevangenisbevolking.

bron: Belga