Bemiddelaar nodigt partijen uit in Arusha, maar groot deel oppositie komt niet

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voormalige Tanzaniaanse president William Mkapa, die optreedt als bemiddelaar in de Burundese crisis, wil maandag in het Tanzaniaanse Arusha een ontmoeting regelen tussen vertegenwoordigers van het Burundese regime en de oppositie in ballingschap. De voornaamste, in Brussel gebaseerde, oppositiebeweging Cnared, waarin verschillende partijen vertegenwoordig zijn, heeft de uitnodiging meteen geweigerd. Ze menen dat Mkapa partij heeft gekozen voor de regering in Bujumbura. De top van de Frodebu-partij, die ook vertegenwoordigd is in Cnared, laat inmiddels weten wel op de uitnodiging van Mkapa in te gaan, schrijft de Burundese nieuwssite Iwacu. Mkapa wil in Arusha met de verschillende betrokken partijen de stand van zaken opmaken van de niet bepaald vlot lopende dialoog, en hun advies krijgen over de huidige situatie. Het Cnared-platform, waarvan de meeste leden Burundi ontvlucht zijn uit angst voor de repressie, heeft zijn deelname meteen geweigerd. Ze wijzen erop dat in december Mkapa al gewraakt hebben vanwege zijn "partijdigheid".

"We willen niet gaan", aldus Cnared-woordvoerder Pancrace Cimpaye aan Belga. Volgens de woordvoerder zijn zulke ontmoetingen onder de hoede van de bemiddelaar "voortaan zonder voorwerp". De voorzitter en ondervoorzitter van Frodebu menen dat een boycot niet de juiste tactiek is, hoewel ze toegeven dat Mkapa gecompromitteerd is. Zelf willen ze niet opstappen uit Cnared, maar vanuit het oppositieplatform is te horen dat de partij zichzelf uitsluit, schrijft Iwacu.

Door het huidige, maar ongrondwettelijke, derde mandaat van de Burundese president Pierre Nkurunziza te erkennen, heeft Mkapa volgens Cnared een kamp gekozen. Tijdens zijn bezoek in december noemde hij protesten tegen de "legitieme" verkiezing van 2015 onnuttig. Hij riep de partijen destijds op zich voor te bereiden op de verkiezingen van 2020. Het vredesakkoord van Arusha, dat een einde maakte aan de burgeroorlog van 1993 tot 2006, schrijft voor dat een president maximaal twee termijnen mag aanblijven.

Sinds Nkurunziza in april 2015 zijn kandidatuur voor een derde termijn bekendmaakte, zijn bij sluimerend geweld meer dan 1.000 doden gevallen en werden 8.000 mensen om politieke redenen opgesloten.

bron: Belga