Weergoden sturen Dakar hopeloos in de war

AFP / F. Fife

Zelden is een editie van de Dakar zo geteisterd door de weergoden als de huidige race. Gisteren moest de organisatie al voor de tweede keer een etappe schrappen, terwijl eerder al drie ritten ingekort werden.

Deze keer was de boosdoener een zware aardverschuiving in de streek rond Salta, in de Argentijnse Andes. Die was op zijn beurt het gevolg van de hevige regenval van de voorbije dagen, die de 38ste editie van de Dakar al flink in de war gestuurd heeft. Na de zesde etappe moest zo ook de negende rit noodgedwongen geschrapt worden.

Een drastische beslissing, aangezien die vooraf werd aangekondigd als de koninginnenrit met onder meer 400 kilometer offroadpiste en een doortocht in de gevreesde duinen van Fiambala. Omdat eerder ook al drie etappes werden ingekort, zullen de deelnemers aan het einde van de rit hoogstens 2.500 van de geplande 4.000 kilometer hebben afgelegd.

Organisator ASO krijgt daarvoor de nodige kritiek te slikken, maar dat vindt wedstrijddirecteur Etienne Lavigne onterecht. «We kunnen moeilijk vier dagen vooruit plannen», verdedigt hij zich. «We maken wel een plan B maar kunnen niet overal rekening mee houden.»

Ondertussen gaat de wedstrijd vandaag in principe gewoon verder. Bij de wagens begint Sébastien Loeb als leider aan de tiende etappe. In het klassement de Fransman ruim anderhalve minuut voorsprong op zijn landgenoot Stéphane Peterhansel.