Kruip in de kleerkast van Marilyn Monroe in Amsterdam

Nog tot 5 februari 2017 wordt in Amsterdam een tentoonstelling gehouden met de mooiste jurken en zowat 250 persoonlijke bezittingen van Marilyn Monroe. Een ontroerende herinnering aan deze iconische vrouw die dit jaar 90 zou zijn geworden.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Ruim een halve eeuw na haar dood blijft Marilyn Monroe fascineren. Dat bewijst de tentoonstelling ‘90 Years Miss Monroe: Reflecting on a Female Icon', die tot 5 februari 2017 in De Nieuwe Kerk van Amsterdam is ondergebracht.

AFP / K. van Weel

Je kan er jurken uit enkele van haar opmerkelijkste films bewonderen: van de lange rode satijnen kokerjurk uit ‘How to Marry a Millionaire' (1953) tot de jurk van geborduurde tule uit ‘The Prince and the Showgirl' (1957) en uiteraard een van de twee mythische witte plooi-jurken, die in ‘The Seven Year Itch' (1955) omhoog geblazen wordt doordat ze op het ventilatierooster van de metro staat. Er zijn ook de kniebroeken die door een beroemde fotoshoot werden vereeuwigd en de zwarte rok met bloes die de beroemdheid graag in haar privéleven droeg.

AFP / S. Koning

Bovendien worden maar liefst 250 persoonlijke bezittingen tentoongesteld op het parcours dat het leven en de loopbaan beschrijft van de actrice die in 1962 op 36-jarige leeftijd in nog steeds mysterieuze omstandigheden overleed.

Naast het medisch voorschrift dat haar misschien fataal werd, zien we de slaapmaskers die ze niet kon missen, talloze scripts en de plaat van haar loge in Hollywood, haar telefoonboekje, haar favoriete boeken, een fles Dom Pérignon-champagne van 1.449 dollar en vaatwerk van haar woonplaats 5th Helena Drive in Brentwood, waarvan een gedetailleerd plan beschikbaar is.

En natuurlijk ook een flesje van de eau de toilette die populair werd door haar antwoord aan een journalist die haar vroeg wat ze droeg om te slapen: Chanel No. 5. De tentoonstelling legt ook de nadruk op de meest beroemde uitspraken van de wereldster.

Privéleven

Aan de hand van persoonlijke bezittingen met bijbehorende anekdotes gunt de expo ons een kijkje in het privéleven van de ravissante blondine. Sommige van die anekdotes, zoals haar make-upvoorkeuren, kunnen verspreid worden.

Andere verduidelijken de schijnbaar uiterst complexe persoonlijkheid van Norma Jeane Baker, zoals de doopnaam van Monroe luidt. Wist je dat ze de carrière van Ella Fitzgerald, die het slachtoffer was van racistische vooroordelen, een duwtje in de rug heeft gegeven door te beloven om elke avond dat ze optrad een tafeltje in de club te reserveren?

Onsterfelijkheid

In de marge van de expo worden diverse activiteiten, onder meer conferenties, voorstellingen en jazzavonden, georganiseerd, waar je nog meer te weten komt. Ideaal als aanvulling op het parcours dat eindigt met een reeks reuzenschermen met close-ups van Marilyn, als het ware om haar onsterfelijkheid nog meer in de verf te zetten.

(jr)