Gevoelstemperatuur daalt tot tien graden onder nul

Belga / N. Lambert

De winter zal zich de komende dagen weer van zijn koudste kant zien. Vrijdag zal de gevoelstemperatuur afnemen tot -10 graden Celsius.

Een forse wind en een daling van de temperatuur zal ervoor zorgen dat het morgen als -10 graden aanvoelt. De koude zal zich laten voelen vanaf vanavond. «Donderdagavond gaat het in de Ardennen sneeuwen», zegt VRT-weervrouw Sabine Hagedoren. «Ook in Laag-België zal smeltende sneeuw vallen. ’s Nachts gaat de temperatuur richting het vriespunt.»

Hoewel het kwik in de loop van de dag zal stijgen, zorgt een stevige wind ervoor dat de gevoelstemperatuur ijskoud zal zijn. «In het weekend neemt de wind af, maar het blijft koud met maxima tot 2 graden Celsius. Zaterdag en zondag blijven buien van sneeuw en smeltende sneeuw uit de lucht vallen», aldus de weervrouw.

Ook in andere delen van Europa laat de winter zich stevig voelen. Verschillende Griekse eilanden zijn door de sneeuw afgesloten van de buitenwereld en de scholen in Athene gingen gisteren dicht. In Oost-Europa daalt de temperatuur tot verder onder het vriespunt. In Polen gaf de thermometer -20 aan, in Servië zelfs -33.