Vlaams minister-president Bourgeois in Dresden op eerste zending van het jaar

Vlaams minister-president Bourgeois in Dresden op eerste zending van het jaar

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is vertrokken op zending naar Dresden, in de Duitse deelstaat Saksen. Bourgeois zal tijdens zijn tweedaags bezoek aan de Oost-Duitse stad een ontmoeting hebben met zijn Saksische evenknie Stanislaw Tillich en met Fritz Jaeckel, staatsminister voor Bondsaangelegenheden en Europa. Normaal gezien stond er ook een halfuur cultuur op het programma. In Dresden loopt namelijk een tentoonstelling over de Vlaamse landschapsschilders uit de zestiende en zeventiende eeuw: “Paradies auf Erden”. Maar door hevige sneeuwval in Frankfurt zag de minister-president zich genoodzaakt om twee uur later te vertrekken en de tentoonstelling aan zich voorbij te laten gaan.

Het blitzbezoek van Bourgeois bestaat natuurlijk ook uit het aanhalen van economische banden. De deelstaat Saksen is met iets meer dan 4 miljoen inwoners ongeveer even groot als Vlaanderen. En net zoals in Vlaanderen bloeide de Saksische economie op door in te zetten op meer hoogwaardige technologische toepassingen, zeg maar de vierde industriële revolutie.

Het is daarom niet toevallig te noemen dat in het zog van Bourgeois ook Ludo Deferm meereist, een van de topmannen van Imec, het grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in Europa naar nanotechnologie, met hoofdzetel in Leuven en ondertussen al vestigingen in onder andere de Verenigde Staten, China, Taiwan en Japan.

Bourgeois is uitgenodigd op de nieuwjaarsreceptie van de koepelorganisatie van Saksische ondernemersverbonden waar hij in in discussie zal treden met Tillich, nadat hij eerder al een persoonlijk onderhoud heeft met de minister-president van Saksen. Later op de avond wordt hij ook nog ontvangen door staatsminister Fritz Jaeckel.

Morgen brengt de delegatie nog een bezoek aan Globalfoundries, een partner van Imec, alvorens de terugreis naar Brussel wordt aangevat.

bron: Belga