Tienduizenden mensen aanwezig bij begrafenis Iraanse oud-president Rafsanjani

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn al tienduizenden mensen samengekomen voor de staatsbegrafenis van de oud-president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Dat is te zien op beelden van de nationale televisiezender Irib. Rafsanjani overleed zondag op 82-jarige leeftijd. De opperste geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei zal gebeden opzeggen tijdens de plechtigheid, die plaatsvindt in de universiteit van Teheran. Talrijke politieke en militaire persoonlijkheden wonen de ceremonie bij. Daarna zal de oud-president worden begraven in het mausoleum van ayatollah Khomeini in het zuiden van Teheran, naast de stichter van de Islamitische Republiek.

Rafsanjani was president van 1989 tot 1997, na enkele jaren als parlementsvoorzitter gefungeerd te hebben. Hij is zondagnamiddag in een ziekenhuis in het noorden van Teheran overleden aan een hartfalen. Binnen het Iraanse politiek-theocratische spectrum gold Rafsanjani als een gematigde en een hervormer. Hij was een van de architecten van de Islamitische revolutie, die in 1979 een einde maakte aan het bewind van sjah Mohammad Reza Pahlavi.

Rafsanjani was een belangrijke steun voor president Hassan Rohani en steunde ook het akkoord over het Iraanse nucleaire programma, dat Iran met de wereldmachten heeft gesloten.

Bron: Belga