“Priesters smoorden te vaak het leiderschap van leken”

“De kerk moet er zich voor hoeden talentrijke leken te klerikaliseren. Klerikalisme laat de groei van leken niet toe. Priesters smoorden al te vaak het leiderschap van leken in de kiem.” Dat heeft paus Franciscus gezegd tijdens een gesprek met jezuïeten uit de hele wereld. Kerk en Leven wist beslag te leggen op de notulen van deze bijeenkomst en brengt er morgen/woensdag verslag van uit. Opmerkelijk scherp is Franciscus’ kritiek op het klerikalisme, het idee dat de geestelijkheid een wereld op zich vormt met eigen waarheden die desnoods van bovenaf moeten worden opgelegd. “Klerikalisme is een van de meest ernstige ziekten waaraan de Kerk lijdt”, aldus de paus.
De kerkleider stelde ook dat de gelovigen zelf moeten leren nadenken in plaats van simpelweg regeltjes te volgen. “We lopen het risico gewend te raken aan een ‘zwart-wit denken’, aan het ons afvragen wat toegestaan is”, zei de paus. De Argentijn haalde opmerkelijk uit naar een nieuwe strengheid, die blijkbaar op enkele plaatsen in de wereldkerk wordt beleefd.
“Tegenwoordig is in een aantal seminaries een strengheid ingevoerd die ver verwijderd is van een onderscheiding met betrekking tot situaties. En dat is gevaarlijk”, zei de paus, die daarbij de priesteropleiding die hij zelf kreeg bestempelde als “beperkt en decadent” omdat ze te veel gebaseerd was op blinde regeltjes.

bron: Belga