“Oude vliegtuigbom bevat 150 kg TNT”

Oude vliegtuigbom bevat 150 kg TNT

De vliegtuigbom die gevonden werd op de oude CM-site in de Sint-Janslaan in Kortrijk is wellicht van Amerikaanse afkomst en bevat 150 kilo TNT. Dat heeft burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gezegd tijdens een persmoment. Tussen 11 en 12 uur worden straten afgesloten en het treinverkeer stilgelegd. Vanaf 8.30 uur worden zowat 200 bewoners geëvacueerd binnen een veiligheidsperimeter van 100 meter. Om 11 uur wordt het zware springtuig ontmanteld. Daaraan zullen vier specialisten van ontmijningsdienst DOVO en vier personen van Defensie werken. De ontsteker van de bom zal met een watersnijtechniek verwijderd worden.

Tijdens de ontmanteling en transport wordt de perimeter uitgebreid. In het niet-geëvacueerd gebied zal dan geen voetgangers- of autoverkeer worden toegelaten. Bewoners van de omliggende straten moeten binnen blijven en zich weghouden van de ramen. Ook de Veemarkt wordt om 11 uur volledig afgesloten.

“Om alle omwonenden voldoende te informeren, zullen we met een oproepsysteem door de betrokken straten rijden tussen 10.30 uur en 11 uur. Daarbij zullen we het bericht meegeven dat iedereen binnen en weg van de ramen moet blijven”, zegt Vanquickenborne. De straten worden afgezet door de politie. De stad hoopt dat de procedure tegen 12 uur afgerond is.

Tussen 11 en 12 uur zal er geen treinverkeer zijn op de lijnen Kortrijk-Gent en Kortrijk-Brussel. Shoppingcomplex K blijft ook dicht tot de middag.

bron: Belga