Lezers magazines Roularta kunnen niet meer openbaar reageren op artikels op websites

Lezers magazines Roularta kunnen niet meer openbaar reageren op artikels op websites

Lezers van de magazines van Roularta, uitgever van onder meer Knack en Trends, kunnen vanaf dinsdag niet langer openbaar reageren onder artikels op de websites. “Ik weiger het op mij te nemen mensen online op te voeden”, zegt Jago Kosolosky, hoofdredacteur van Knack.be. Reageren op de nieuwsartikels, opinies, columns en analyses van de magazines van Roularta kon tot vandaag/dinsdag op verschillende manieren. De uitgever schrapt een van deze manieren. “Het openbaar reageren onder artikels op onze websites wordt onmogelijk. Commentaren op nieuwssites kunnen waardevol zijn, maar waren dat om verschillende redenen momenteel bij ons niet”, schrijft Kosolosky.

Een van de problemen was volgens Kosolsky “de vaak respectloze aard van de reacties die een constructieve dialoog onmogelijk maakten”. “Drie jaar geleden dachten we dit te kunnen oplossen door het anoniem reageren onmogelijk te maken. Maar de creativiteit van enkelingen bleek grenzeloos en sommigen bleven de ruimte onder artikels vervuilen aan de hand van valse profielen die we wegens gebrek aan tijd en middelen onmogelijk konden bestrijden. De constructieve reacties – want die waren er wel degelijk – verdronken tussen commentaren waarin elke zoektocht naar dialoog onvindbaar was”, zegt de hoofdredacteur.

Een plaats bieden voor waardig en geïnformeerd debat blijft een van de meerwaardes van onze publicaties, benadrukt Kosolsky. “Daarom nodig ik iedereen uit zich in haar/zijn reacties niet langer te beperken tot enkele zinnen. Heel vaak ontvangen we op de redactie uitzonderlijk boeiende opiniestukken die we met veel plezier publiceren. Je hoeft trouwens geen professor of politicus te zijn om een mooie bijdrage aan het publieke debat te leveren.”

Kosolsky weigert het op zich te nemen mensen online op te voeden en middelen, die belangrijk journalistiek werk mogelijk kunnen maken, hiervoor aan te wenden. “Het is mijn job mijn hand in het vuur te kunnen steken voor alles wat op onze sites verschijnt. Het is niet mijn job mensen te tonen hoe ze zich online moeten gedragen.”

bron: Belga