Ivoriaanse president vervangt top van leger, politie en rijkspolitie

De Ivoriaanse president Alassane Ouattara heeft maandag de hoofden van het leger, de rijkspolitie en de politie de laan uitgestuurd. In een mededeling die de uittredend secretaris-generaal van de president op televisie voorlas, klonk het dat Ouattara drie decreten ondertekende die een einde maken aan de functies van legerchef Soumaila Bakayoko, rijkspolitiechef Gervais Kouakou Kouassi en politiechef Bredou M’Bia.
Ze worden vervangen door respectievelijk generaal Sékou Touré, generaal Nicolas Kouakou Kouadio en commissaris Youssouf Kouyaté, aldus de verklaring.
De veranderingen worden doorgevoerd na de muiterij van de soldaten van Ivoorkust, die de stad Bouaké en verschillende andere steden twee dagen lamlegde. Met hun opstand wilden de soldaten een hoger loon en betere levensomstandigheden bekomen.
Maandagochtend aanvaardde de president ook het ontslag van eerste minister Daniel Kablan Duncan en zijn voltallige regering, een maand na de parlementsverkiezingen. Dat ontslag zat er echter aan te komen, en had niets te maken met de muiterij binnen het leger.

Bron: Belga