Grillo blijft bij Farage in Europees Parlement

Grillo blijft bij Farage in Europees Parlement

Een dag na de mislukte paringsdans tussen de Europese liberalen en de Vijfsterrenbeweging (M5S) van Beppe Grillo heeft UKIP-boegbeeld Nigel Farage de Italianen opnieuw in de armen gesloten. De zeventien Europarlementsleden van Grillo blijven gewoon in zijn fractie in het Europees Parlement zetelen, zo kondigde Farage aan. “Ik ben blij te melden dat alle meningsverschillen tussen de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo en mezelf op vriendschappelijke manier opgelost zijn. Na een paar administratieve veranderingen zullen we volgende week in Straatsburg ons werk in de EFDD-fractie blijven voortzetten”, stelt Farage in een persmededeling. De twintig UKIP-leden en zeventien M5S-leden domineren de EFDD-fractie.

Volgens Farage wint de campagne van Grillo voor een referendum over het Italiaanse lidmaatschap van de eurozone momentum. “De anti-establishmentcampagne in Europa is nog maar net begonnen”, aldus de Brit, die maandag Grillo nog de mantel had uitgeveegd omdat hij tot het establishment wou toetreden en aansluiting zocht bij een partij die een Europees leger, het EU-VS-handelsverdrag en massa-immigratie ondersteunt.

Zondag raakte bekend dat Grillo en liberaal fractieleider Guy Verhofstadt gesprekken hadden gevoerd over een aansluiting van M5S bij de liberale fractie in het Europees Parlement. De leden van de Italiaanse beweging keurden die overstap ook met grote meerderheid goed, maar later op de dag bliezen de liberalen de deal af.

bron: Belga