Trump geeft zijn schoonzoon topfunctie

Mike Coppola/Getty Images for People.com/AFP

President-elect Donald Trump wil zijn schoonzoon Jared Kushner aanstellen als senior advisor in het Witte Huis. De 36-jarige Kushner maakte ook al deel uit van het campagneteam van Trump.

Vanuit het Democratisch kamp kwam er al kritiek op de aanstelling van Kushner (foto links), de echtgenoot van Trumps dochter Ivanka (rechts). Er zou sprake zijn van vriendjespolitiek en belangenvermenging. Enkele Democraten publiceerden een open brief waarin ze een onderzoek van de ethische commissie vragen.Belangenconflict

Volgens Kushners advocaat is de aanstelling niet in strijd met de anti-nepotismewetgeving. De raadgever, Jamie Gorelick, benadrukt ook dat Kushner zijn zakelijke belangen zal neerleggen. De Democraten vrezen immers dat zijn contacten met buitenlandse investeerders belangenconflicten kunnen creëren. Trumps schoonzoon staat aan de leiding van het vastgoedbedrijf dat zijn vader uit de grond stampte.

Campagne

Kushner, een orthodoxe jood, speelde een belangrijke rol tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. Hij staat dicht bij Trump en werd tijdens de overgangsperiode al betrokken bij gesprekken met belangrijke buitenlandse leiders. Trump zelf liet zich in het verleden al ontvallen dat hij erg gesteld is op zijn schoonzoon. Hij heeft geen politieke ervaring behalve de ervaring die hij opdeed in het campagneteam van Trump. Kushner zal de nieuwe president vooral adviseren over het Midden-Oosten en handelsverdragen.

De schatrijke jonge zakenman wil geen loon ontvangen voor de functie. Ivanka Trump, de dochter van de nieuwe president, zal geen overheidsfunctie op zich nemen. Zij zal thuisblijven om voor de kinderen te zorgen