China begint met de productie van balpenpuntjes

AFP / E. Piermont

‘Made in China’ is een begrip dat wereldwijd gekend is. Een alledaags voorwerp ontsnapte, tot voor kort, echter aan het label: de balpen.

China heeft meer dan 3.000 producenten van balpennen, die jaarlijks gezamenlijk maar liefst 40 miljoen exemplaren op de markt brengen. Toch was de Aziatische reus lange tijd afhankelijk van Japan, Duitsland of Zwitserland voor de productie. Het roestvrij staal dat China zelf produceerde voor het inktballetje en het omhulsel was ondermaats, wat de pennen stroef maakte. De machines die de balpenonderdelen maken, vereisen bovendien haarfijne precisie.

Na vijf jaar onderzoek denkt staatsbedrijf TISCO daar een einde aan te kunnen maken. De productietechnieken van balpennen zijn volgens Wang Jinhui van TISCO geheim, dus het bedrijf moest met vallen en opstaan zelf een methode ontwikkelen. Dat zou nu geslaagd zijn. Testen zijn momenteel aan de gang. Naar verwachting zou China binnen twee jaar geen balpenpuntjes meer moeten invoeren. Dat bespaart fabrikanten 120 miljoen yuan (16,4 miljoen euro).

De besparing is peanuts, maar de evolutie niet onbelangrijk. China staat niet bekend voor de productie van kleine onderdelen waarvoor veel precisie vereist is. Hoewel het land smartphones en computers fabriceert, komen chips vaak uit buurlanden als Japan of Taiwan. De pen is misschien nog maar een voorbode van het ‘Made in China 2025’-programma. Dat innovatief high-tech actieplan moet de economische groei in China opnieuw aanzwengelen.