Aangetekende zendingen kunnen nu ook via mail

Bedrijven en overheidsdiensten kunnen een aangetekende zending voortaan ook elektronisch versturen. Een virtuele postbode garandeert dat de afgeleverde boodschap correct op de bestemming arriveert. Bpost staat dus buitenspel.

Het Waalse bedrijf Ipex is de drijvende kracht achter deze opvallende innovatie, die mogelijk is dankzij een Europese verodering die in juli vorig jaar werd doorgevoerd.

“Juridisch en technisch is het niet meer noodzakelijk om officiële correspondentie op papier te laten verlopen”, legt Ipex-directeur Rodolphe van der Straten uit aan deredactie.be. “De e-mail heeft hetzelfde statuut als een fysieke zending als het aan de juiste voorwaarde voldoet”, klinkt het. Dat betekent dat de authenticiteit van de inhoud en de identiteit van de zender en de ontvanger gegarandeerd moeten worden.

De verzender stuurt zijn bericht naar de virtuele postbode, die garandeert dat het in de mailbox van de juiste ontvanger belandt. Die kan vervolgens beslissen om de aangetekende e-mail al dan niet te ontvangen. Via een track- en tracesysteem kunnen alle zendingen op de voet gevolgd worden, zodat er voldoende bewijsmateriaal is in conflictsituaties. Om de betrouwbaarheid van deze digitale aangetekende zendingen te kunnen garanderen is er ook een nieuw EU-vertrouwensmerk. Bedrijven die hiermee willen uitpakken, moeten ervoor zorgen dat hun digitale aangetekende zendingen aan alle voorwaarden voldoet.

Voorlopig zijn er in ons land nog geen leveranciers actief met dat EU-vertrouwensmerk. Leveranciers zonder vertrouwensmerk kunnen uiteraard echter wel degelijk digitale aangetekende zendingen aanbieden, maar genieten niet van hetzelfde vermoeden van conformiteit als een papieren aangetekende zending in geval van betwisting voor een rechtbank. Zij kunnen in dat geval uiteraard wel aantonen dat hun dienst aan alle functies van de aangetekende zending voldoet.

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo is verheugd met deze evolutie. “Ook de overheid zal de stap moeten maken naar digitale aangetekende zendingen. Die zijn efficiënter en goedkoper”, klinkt het.