Zij werken én studeren

Liesbeth Pinck (links)

33, verpleegkundige bij Wit-Gele Kruis

Wat studeer je?
“Ik volg de bacheloropleiding Sociaal verpleegkundige, 12 jaar na mijn studies verpleegkundige. Met het diploma zal ik bij het Wit-Gele Kruis vaak hetzelfde werk doen als nu, maar beter verloond worden.”

Waarom werken en studeren?
“Ik kan impulsief beslissingen nemen, zoals me inschrijven voor een Specifieke Lerarenopleiding (SLO) waarvan ik in juni afstudeerde, en de studies nu. Deze diploma’s zijn nooit verloren. Wel geven ze me meer keuzes in mijn loopbaan. Zo kan ik lesgeven, bijvoorbeeld, of voor een CLB werken.”

Wat vind je er leuk aan?
“Iets bijleren is leuk, maar tijdens deze periode is het vooral zwaar. Ik moet taken maken en leren voor de examens. Dat combineren met kinderen die vakantie hebben, is niet eenvoudig. Ook ‘s avonds als de kinderen in bed liggen, vind ik het niet gemakkelijk om nog geconcentreerd te werken.”


Evelien Van Driessche (midden)

33, onderhoudstechnicus bij Deservis

Wat studeer je?
“Ik volg al een aantal jaren opleidingen in avondonderwijs: centrale verwarming, sanitair, dak- & zinkwerken, elektriciteit, ventilatie en vloeibare brandstoffen. Nu ik ook werk als onderhoudstechnicus, krijg ik elke maandag overdag opleiding in Gasvormige brandstoffen.”

Waarom werken en studeren?
“In mijn dorp Ninove was de technische school zo goed als alleen voor jongens. Jammer, want ik wilde altijd al in de loodgieterij aan de slag. Dankzij mijn diploma’s uit het avondonderwijs is me dat nu gelukt.”

Wat vind je er leuk aan?
“De sfeer op school is veel leuker dan vroeger. Nu zit ik tussen allemaal mannen die uit interesse in de les zitten. We willen iets bijleren. Het is heel fijn dat mijn werkgever me deze kans geeft, waardoor ik mijn functie als onderhoudstechnieker kan uitbreiden naar onderhoud van gasketels.”


Elle Van Oevelen (rechts)

23, Opvoedster/ergotherapeute bij zorginstelling Rotonde

Wat studeer je?
“Ik volg sinds september een postgraduaat Autismespectrumstoornis aan de Karel de Grote hogeschool. Op dinsdagavond krijg ik één van mijn drie hoofdvakken. De keuzevakken worden op andere avonden gegeven.”

Waarom werken en studeren?
“Ik ben als ergotherapeute afgestudeerd met een bachelorproef over hoe vrijetijdsvaardigheden aanleren aan jongeren met autisme, gelinkt aan de speeltijd. Hierover wilde ik verder leren. Bovendien is mijn opleiding relevant voor de organisatie waar ik vandaag werk.”

Wat vind je er leuk aan?
“Studeren en werken vormen voor mij de ideale combinatie. Ik ben te leergierig om alleen te werken. Maar enkel studeren hoeft ook niet meer. Nu eerst deze opleiding, al is de kans groot dat ik me nadien inschrijf voor een andere postgraduaat.”