Waarom kiezen tussen werken en studeren?

Werken of studeren? Nee, kiezen hoeft niet. Steeds meer mensen werken én studeren. Opleidingsvormen en -mogelijkheden zijn er dan ook genoeg. Zowel betalend als gratis valt er heel wat te leren.

Carla zucht. Ze heeft net de kinderen naar school gedaan en rent naar het werk. Met kleine oogjes, dat wel. Want gisteren heeft ze tot laat gestudeerd. Zo combineert de jonge mama al drie jaar studeren en werken. “Natuurlijk studeer ik voor mezelf”, lacht ze. “Wat niet wil zeggen dat het niet verdomd zwaar is.”

Carla is niet de enige. Steeds meer werknemers studeren na hun uren. Ofwel om sterker te staan in hun eigen job, ofwel om hun loopbaan een andere richting uit te sturen.

Kies een job waarin je elke dag leert

Toch hoef je je niet altijd officieel voor een opleiding in te schrijven. Waarom geen job kiezen waarin je elke dag leert? Ga dus in dit nieuwe jaar gerust voor een job die je uitdaagt. Heel wat werkgevers smeken om leergierige medewerkers. Ze bieden opleidingen, geven tijd om te studeren, laten je van ander werk proeven, enzovoort.

Leer zelf over je passies

Jezelf autodidactisch bijscholen, kan ook altijd. School jezelf bij met boeken, video’s, conferenties en hobby’s. Dit doe je wanneer het je past, vanuit je zetel, alleen of met vrienden, in een club…

Word zelfstandige

Als werknemer beslissen anderen vaak over de opleidingen die je mag volgen. Zelfstandigen kiezen natuurlijk zelf. Zij hebben vandaag minder vaak routinematig werk en investeren meer in de eigen permanente vorming en bijscholing. De job van de overgrote meerderheid van de zelfstandige ondernemers biedt voldoende leerkansen, leert de Werkbaarheidsmonitor. Slechts 3,5% signaleert knelpunten op dit vlak. Dat is een derde minder dan in 2007.


Foto: Pexels