Golden Globes 2017 – ‘Elle’ wint prijs voor best buitenlandse film

Golden Globes 2017 - 'Elle' wint prijs voor best buitenlandse film
Golden Globes 2017 - 'Elle' wint prijs voor best buitenlandse film

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven heeft in de nacht van zondag op maandag een Golden Globe gewonnen voor zijn Franse thriller ‘Elle’. Hij versloeg met zijn controversiële film in de categorie beste buitenlandse film onder meer de Duitse favoriet, de komedie Toni Erdmann.
‘Elle’ gaat over een vrouw (Isabelle Huppert) die op zoek gaat naar haar verkrachter. Verhoeven prees bij de uitreiking de filmpers die de Golden Globes uitreikt. “Fijn dat jullie allemaal zo openminded zijn”, aldus de regisseur. Er was enkele weken geleden veel kritiek toen bleek dat Elle de shortlist van de Oscars niet had gehaald.
‘Elle’ is de eerste speelfilm van de 78-jarige Verhoeven in tien jaar tijd. De film ging eerder dit jaar in première op het filmfestival van Cannes en werd ook daar zeer enthousiast ontvangen.
De musical ‘La La Land’ lijkt met inmiddels zes prijzen de grote winnaar van de avond te gaan worden. Ryan Gosling won zijn eerste Golden Globe voor beste acteur in een musical of komedie, en Damien Chazelle werd gekroond tot beste regisseur. Emma Stone kreeg op haar beurt de prijs voor beste actrice in een musical of komedie. Daarnaast won de film, die zeven keer werd genomineerd, ook al de beeldjes voor beste soundtrack, beste lied en beste scenarist.
Een andere belangrijke prijs ging naar Viola Davis. Zij won de prijs voor beste vrouwelijke bijrol in een drama voor haar vertolking in ‘Fences’. De Britse tv-serie The Crown sleepte twee grote prijzen in de wacht. Actrice Claire Foy (32) kreeg het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol in een serie. En de makers van The Crown mochten de Golden Globe voor de beste dramaserie van het jaar in ontvangst nemen.

Bron: Belga