Eindelijk ingekleurde versie van “Kuifje in het land van de Sovjets”

Eindelijk ingekleurde versie van "Kuifje in het land van de Sovjets"

“Kuifje in het land van de Sovjets”, het eerste album met de avonturen van reporter Kuifje, verschijnt woensdag bijna 34 jaar na de dood van geestelijke vader Hergé eindelijk in een ingekleurde versie. Het album was het enige in de reeks dat tot op vandaag enkel in het zwart-wit was te verkijgen. Moulinsart, de organisatie die de nalatenschap van het oeuvre van Hergé beheert, en uitgeverij Casterman maakten van de publicatie een feestelijk gebeuren na een weekend waarin de jonge reporter werd gehuldigd op de Grote Markt in Brussel en het Hergé museum in Louvain-la-Neuve. Dinsdag is het overigens 88 jaar geleden dat Kuifje zijn opwachting maakte in het Le Petit Vingtième, een jeugdbijlage van de Franstalige krant Le Vingtième Siècle. Maandagmorgen werd de nationale en internationale pers in Brussel-Zuid uitgenodigd om de trein te nemen naar Train World, het Belgische treinmusuem van de NMBS in Schaarbeek. De trein was voor de gelegenheid gehuld in gekleurde tekeningen van Kuifje uit zijn eerste avontuur in de Sovjetunie. In het treinmuseum loopt tot 16 april een tijdelijke tentoonstelling over Hergé en de treinen die in Kuifje aan bod komen.

Een en ander werd bijgewoond door Fanny Rodwell, de tweede vrouw van Hergé, en haar echtgenoot Nick Rodwell. Meer dan 100 journalisten waren geregistreerd voor dit evenement, afkomstig onder meer uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, China en Polen.
“De inkleuring van het album werd in de marge van de Studios Hergé toevertrouwd aan Michel Bareau, bijgestaan door Nadège Rombaux. De inkleuring moet de leesbaarheid van het verhaal en de duidelijkheid van de tekeningen ten goede komen zonder dat het afbreuk doet aan het origineel werk, alsof het om een nieuw album gaat”, aldus Moulinsart en Casterman.

Van de Nederlandstalige versie van 144 bladzijden worden er 20.000 exemplaren verspreid in soft- en hardcover (10,95 en 14,95 euro) en 5.000 van de luxe-uitgave van 160 bladzijden (31,50 euro). Voor de Franstalige markt zijn er 300.000 in hardcover voorzien en 50.000 in een luxueuze versie.

bron: Belga