Derde van de Belgen paste gedrag aan door aanslagen

Derde van de Belgen paste gedrag aan door aanslagen

Een op de drie Belgen paste het afgelopen jaar zijn gedrag aan door de aanslagen. Dat blijkt uit de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), die voor het eerst ook peilde naar de algemene veiligheid.
32 pct van de Belgen zegt dat hij of zij het afgelopen jaar zijn gedrag heeft aangepast door de aanslagen in Europa en in Brussel op 22 maart. De meesten daarvan gingen minder vaak naar evenementen waar veel mensen bijeenkwamen, vermeden publieke plaatsen zoals een shopping center of bioscoop en zijn wantrouwiger geworden ten opzichte van mensen die ze niet kennen.
Daarnaast acht 20 pct van de Belgen het waarschijnlijk dat in 2017 een aanslag gepleegd zal worden in zijn buurt of in een straal van 15 kilometer daarrond.

52 pct geeft ook aan dat ze denken dat er niet echt een oplossing is voor de terroristische dreiging en dat we er mee moeten leren leven. 84 pct van de Belgen is ervan overtuigd dat de dreiging geen tijdelijk fenomeen is dat binnen enkele jaren opgelost is. 60 pct zegt voldoende op de hoogte te zijn van de mogelijke veiligheidsrisico’s in zijn buurt.

Het is voor het eerst dat het BIVV in haar jaarlijkse VerkeersONveiligheidsenquête peilt naar het algemene veiligheidsgevoel. De organisatie doet dit naar aanleiding van haar dertigste verjaardag. Die gaat naar eigen zeggen gepaard met een “grote transformatie”. “Het instituut haalt nu ook de expertise in huis om mee het debat te bepalen op andere maatschappelijke thema’s waar gedragsverandering centraal staat. (…) Op die manier wordt bijgedragen aan de zoektocht naar een oplossing voor het steeds groter wordend mobiliteitsprobleem”, luidt het.

bron: Belga