Assad bereid over alles te onderhandelen in Kazachstan

Assad bereid over alles te onderhandelen in Kazachstan
Assad bereid over alles te onderhandelen in Kazachstan

De Syrische president Bashar al-Assad is bereid tijdens de geplande vredesonderhandelingen in Kazachstan “alles” op tafel te leggen. Het is wel nog altijd niet duidelijk wanneer die gesprekken, onder de auspiciën van Rusland en Turkije, zullen starten en wie er de oppositie zal vertegenwoordigen. Dat zegt Assad in een interview met verschillende Franse media. Tegelijk geeft hij aan “elke vierkante centimeter” van het Syrisch grondgebied te willen heroveren op de rebellen, “hoe ze zichzelf ook noemen”. Nog volgens Assad wordt het door Turkije en Rusland, zijn machtigste bondgenoot, geregelde staakt-het-vuren regelmatig geschonden. De rebellen beschuldigen het regime er dan weer van het bestand te schenden. Het Vrij Syrisch Leger heeft zijn deelname aan de vredesonderhandelingen daarom al bevroren.

Kort voor het einde van het jaar kondigde Poetin aan dat hij samen met Assad, Iran en Turkije was overeengekomen dat nieuwe vredesonderhandelingen opgestart worden in de Kazakse hoofdstad Astana. Die aankondiging kwam er nadat het Syrische leger, met aanzienlijke hulp uit Rusland, de rebellen uit de oostelijke stad Aleppo had verdreven.

“Wanneer er een tijdstip is voor de conferentie” is ook het regime klaar om een delegatie naar Astana te sturen, zei Assad. “We zijn bereid over alles te onderhandelen.” Gevraagd of dat betekent dat ook zijn postje op tafel kan komen, bevestigde hij dat, “maar mijn positie is gelinkt aan de grondwet”. “Als ze dat element willen bespreken, dan moeten ze ook over de grondwet spreken. Hij wees erop dat er een referendum gehouden moet worden over een nieuwe grondwet, en dat het aan het Syrische volk is om een president te verkiezen.

De president gaf aan nog niet te weten door wie de Syrische oppositie vertegenwoordigd zal zijn. Door Saoedi-Arabië, Frankrijk of Groot-Brittannië gesteunde oppositiegroepen horen volgens Assad niet thuis aan de onderhandelingstafel. De voornaamste groepering van oppositiepartijen, het Hoge Onderhandelingscomité, wordt gesteund door Riyad.

Ondanks die onderhandelingen die mogelijk binnenkort opgestart worden, ziet Assad het als zijn “grondwettelijke missie” om te blijven vechten voor elke morzel grond. “Wij hebben de legitimiteit om gelijk welke zone die door de terroristen, hoe ze zichzelf ook noemen, gecontroleerd wordt, te bevrijden.” Damascus gebruikt de term “terroristen” om elke tegenstander van het regime aan te duiden. Nog volgens Assad is zijn regime “op weg naar de overwinning” na de herovering van Aleppo.

Bron: Belga