Abou Jahjah: “Druk N-VA op De Standaard werd te groot”

Abou Jahjah: "Druk N-VA op De Standaard werd te groot"

De Standaard heeft de samenwerking met Dyab Abou Jahjah stopgezet door druk van buitenaf, en meer bepaald vanuit N-VA-hoek. Althans, dat zegt Abou Jahjah zelf aan persagentschap Belga. De Belgisch-Libanese Abou Jahjah is verbaasd dat de krant nu een punt zet achter hun samenwerking aangezien zijn standpunten al langer dan de recente polemiek gekend zijn. “Ik kan alleen maar zeggen dat de N-VA-druk op De Standaard te groot werd.” De 45-jarige Dyab Abou Jahjah deed zondag na de aanslag in Jeruzalem, waarbij vier mensen om het leven kwamen, heel wat online stof opwaaien nadat hij het geweld tegen Israëlische soldaten vergoelijkte. Volgens Abou Jahjah moeten de Palestijnen alle middelen aangrijpen om zich te verzetten tegen de Israëlische bezetting.

Onder meer staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) richtte zijn pijlen op de tweets van Abou Jahjah. “IS-terreur verheerlijken, als het maar tg Israël is, is alles goed”, postte hij op de microblogsite.
Vandaag liet De Standaard weten dat de wekelijkse column van Abou Jahjah geschrapt wordt omdat de leider van Movement X met zijn ondersteuning van geweld de grenzen van het debat heeft overschreden.

Abou Jahjah viel naar eigen zeggen uit de lucht door de beslissing. “Zondag had ik nog overleg met de hoofdredactie van De Standaard. Toen lieten ze niet uitschijnen dat de samenwerking beëindigd zou worden. Het valt ook niet te begrijpen. Ik ben in mijn columns en op televisie altijd duidelijk geweest over mijn standpunt. En ik heb die standpunten ook nog eens duidelijk uitgelegd op mijn blog. Ik kan ook alleen maar zeggen dat deze beslissing buiten de redactie om werd genomen.”

Naast verbazing voelt Abou Jahjah zich ook ontgoocheld, “op het niveau van principes. Het principe van de vrijheid van meningsuiting. Met deze beslissing surft De Standaard mee op de golf van segregatie die door onze samenleving trekt. De krant geeft een signaal dat iedereen voor zijn eigen parochie moet preken.” Maar Abou Jahjah voelt geen wrok tegenover de krant. “De Standaard toonde zich drie jaar geleden erg moedig om mij in huis te halen als columnist. Maar sinds die dag stonden we voortdurend onder druk door verdachtmakingen en moddergooien uit rechtse hoek”, aldus Abou Jahjah.

Volgens de Libanese-Belgische activist, die in 1991 in België arriveerde, is deze saga tekenend voor het huidige klimaat. “Het is duidelijk dat men hier nog steeds moeite heeft met een kritische stem vanuit een niet-Westers perspectief.”
De hoofdredactie van De Standaard wenst niet te reageren op de verklaringen van Abou Jahjah.

bron: Belga