«Wout kan de allergrootste veldrijder ooit worden»

Belga / D. Stockman

Na zijn demonstratie op het voorbije Belgisch kampioenschap in Oostende wordt Wout van Aert nog nadrukkelijker in verband gebracht met een overgang naar de weg. «We moeten niet op de zaken vooruitlopen», sust zijn ploegleider Niels Albert.

Volgens Albert zijn er nog genoeg uitdagingen voor zijn poulain in het veld. Hoewel hij week na week een duel uitvecht met Mathieu van der Poel en de rest van het deelnemersveld – letterlijk – niet kan volgen, zijn er bij Van Aert (foto) voorlopig nog geen tekenen van verveling.

«Wout heeft helemaal geen problemen om zich te motiveren of op te laden», zegt Albert. «Het klopt dat hij al veel gewonnen heeft, maar hij kan dat palmares nog aandikken. Vergeet niet dat hij nog ontzettend jong is (22 jaar, red.). Hij kan nog tien, zelfs vijftien jaar mee in het veld.»

Beter dan Nys?

Volgens Albert kan Van Aert op termijn zelfs Sven Nys voorbijsteken in de geschiedenisboeken. «Als zijn carrière zo blijft evolueren, dan kan hij misschien wel dé allergrootste worden», klinkt het.

«Op een gegeven moment kan je jezelf die uitdaging stellen. Heel veel andere crossers hebben dat in het verleden ook gedaan en putten daar motivatie uit om te blijven trainen, zich te blijven opladen en te blijven soigneren. Hij is nu alleszins al zeer goed bezig om dat te realiseren.»

«Stap voor stap»

Een overstap naar de weg lijkt dus niet voor morgen. Hoewel de Belgische kampioen afgelopen zomer indruk maakte door onder meer de proloog in de Ronde van België te winnen, vindt Albert het nog te vroeg. «Hij moet nu in de eerste plaats genieten en niet vooruit lopen op de zaken.»

Nick Nuyens, tegenwoordig manager bij Crelan-Charles, is het daar volmondig mee eens. «De Belgische titel verandert niets aan zijn planning met betrekking tot het wegseizoen», verzekert de voormalige winnaar van de Ronde. «Wout weet waar hij mee bezig is, we doen alles stap voor stap. In de eerste plaats is hij nog altijd veldrijder en geen wegrenner.»