Politie maakt kalender met moordzaken

De Nederlandse politie deelt aan gevangen kalenders uit met informatie over onopgeloste moordzaken. Ze hopen zo informatie te verkrijgen.

In vijf gevangenissen zijn de kalenders uitgedeeld. Ze tellen 52 cold cases, voor elke week van het jaar één. Op elke pagina van de kalender zijn rechts de dagen van de week te zien, links vinden de gevangenen informatie over een onopgeloste zaak.

Veel kennis

Met het proefproject hoopt de politie nieuwe tips te krijgen om zo de zaken alsnog op te lossen. Als het succesvol is, zullen de kalenders in alle gevangenissen worden uitgedeeld. Volgens politie en justitie is onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig over gepleegde misdrijven. Op de kalender staan onopgeloste zaken die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt. De cold case-teams vermoeden dat nieuw onderzoek in deze zaken kansrijk is.

Beloning

De kalenders werden uitgedeeld in de gevangenissen van Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en in Justitieel Complex Schiphol. De politie heeft in totaal een bedrag van ruim 800.000 euro uitgetrokken voor de beloning van tips die leiden tot een oplossing in een zaak. De kalender is voor iedereen te zien op de website van de politie. Het idee is gebaseerd op een soortgelijke methode uit de VS, waarbij kaartspellen worden gebruikt.

Nederland telt ongeveer 1.500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. Vaak is daarbij iemand om het leven gekomen.