Zwaar winterweer houdt ook Belgen vast in Turkije

Zwaar winterweer houdt ook Belgen vast in Turkije

Hevige sneeuwbuien hebben op de luchthaven van de Turkse stad Istanboel voor de annulering van meer dan 600 vluchten gezorgd. Daardoor zijn vele passagiers voor internationale vluchten gestrand in Turkije. Onder meer in de stad Gaziantep, op enkele tientallen kilometers van de grens met Syrië, zitten Belgen vast. Istanboel wordt door zeer uitzonderlijk winterweer getroffen, hier en daar ligt een sneeuwtapijt van meer dan 40 centimeter. Wegens dat zware winterweer zijn volgens het Turkse persbureau Dogan op de luchthaven Ataturk meer dan 600 nationale en internationale vluchten geschrapt.

Onder meer in de zuidelijke stad Bodrum en in Gaziantep zouden daardoor Belgen geblokkeerd zitten. Volgens VTM zijn aan de grens met Syrië “zeker veertien” Belgische toeristen geblokkeerd. Ze komen van Zuid-Afrika en moesten normaal gezien zaterdag landen in Istanboel, maar door de slechte weersomstandigheden moest hun vliegtuig omgeleid worden naar Gaziantep.

Buitenlandse Zaken volgt de situatie op, zegt woordvoerder Michael Mareel. “Onze collega’s in Ankara en op het consulaat-generaal in Istanboel proberen nu info in te winnen over Gaziantep. Maar we kunnen nog niet zeggen over hoeveel Belgen het precies gaat.”

De betrokken Belgen vliegen met Turkish Airlines en hun wordt gevraagd de instructies van de maatschappij op te volgen. Buitenlandse Zaken raadt alle niet-essentiële reizen naar de provincie Gaziantep namelijk af.

Turkish Airlines probeert een oplossing voor de getroffen passagiers uit te werken, maar wanneer zij weer zullen kunnen vertrekken, is nog niet duidelijk.

bron: Belga