Lid Israëlische ambassade vraagt om Israël-kritische viceminister “neer te halen”

Een medewerker van de Israëlische ambassade is gefilmd terwijl hij praatte over plannen om een Britse viceminister van Buitenlandse Zaken, die kritisch staat tegenover de staat Israël, “neer te halen”. Dat onthult nieuwszender Al Jazeera zondag. De Israëlische ambassadeur in Groot-Brittannië bood al zijn excuses aan. De bewuste medewerker, Shai Masot, werd met een verborgen camera gefilmd terwijl hij praatte met de gewezen stafchef van het conservatieve parlementslid Robert Halfon in een Londens restaurant. “Kan ik je de namen bezorgen van een paar parlementsleden van wie ik zou voorstellen dat je hen zou neerhalen”, zegt Masot op de beelden, die gefilmd werden door een undercoverjournalist van Al Jazeera. Strizzolo lijkt ermee te lachen, maar antwoordt vervolgens: “Ik ben er zeker van dat er wel iets te vinden is als je hard genoeg zoekt.”
Masot noemt specifiek de viceminister van Buitenlandse Zaken, Alan Duncan. Hij voegt eraan toe dat die “problemen blijft veroorzaken”. “Ik dacht dat we hem een beetje hadden geneutraliseerd”, antwoordde Strizzolo. Waarop Masot antwoordt: “Nee.”
In een reactie verontschuldigde de Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk zich. De ambassadeur, Mark Regev, verwierp de opmerkingen over Duncan en zei dat Masot niet lang meer voor de ambassade zal werken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt de zaak daarmee afgesloten, schrijft The Independent. Maar Labour laat het daar niet bij en eist een onderzoek. Volgens de sociaaldemocraten is het “uiterst verontrustend” dat parlementsleden, zelfs ministers, geviseerd worden.
Strizzolo zei aan Mail on Sunday dat het een luchtig gesprek was en dat er wat tongue in cheek opmerkingen gemaakt werden. Ze noemde de suggestie dat ze in haar huidige functie van (hoge) onderwijsambtenaar dergelijke invloed kon uitoefenen, lachwekkend.

bron: Belga