Golden Globes trappen prijzenseizoen in filmwereld af

Golden Globes trappen prijzenseizoen in filmwereld af

Met de uitreiking van de Golden Globes, traditioneel de graadmeter voor de Oscars, gaat vanavond het prijzenseizoen in de filmwereld van start. De muzikale romance “La La Land”, een ode aan Los Angeles, is met zeven nominaties, waaronder die voor beste film, de favoriet. De Globes, de prijzen toegekend door de buitenlandse filmpers, worden traditioneel uitgereikt voor films én tv-reeksen. “La La Land” is een musical over een jazzpianist en een actrice. Niet alleen hoofdrolspelers Ryan Gosling en Emma Stone maken kans op een beeldje, ook regisseur Damien Chazelle is genomineerd. Als beste komedie krijgt “La La Land” concurrentie van de biografie “Florence Foster Jenkins” met Meryl Streep als van alle talent gespeende operazangeres. De andere kanshebbers zijn de anti-superheldenfilm “Deadpool”, de Ierse romcom “Sing Street” en “20th century women”, over drie vrouwen op zoek naar de liefde in het Californië van de late jaren zeventig. Voor de op haar huid geschreven rol werd Streep uiteraard genomineerd. Maar ook Annette Benning (“20th Century Women”) en Emma Stone (“La La Land”) zijn hier in de running.

Voor het beste drama komen onder andere “Manchester by the Sea” (vijf nominaties in totaal, waaronder voor hoofdrolspeler Casey Affleck) en de indie-film “Moonlight” (zes) in aanmerking. De andere nominaties zijn voor de film over een pacifist tijdens de Tweede Wereldoorlog (“Hacksaw Ridge” van Mel Gibson), “Hell or High Water”, een hedendaagse western, en “Lion”, over een geadopteerde Indiër die als volwassene op zoek gaat naar zijn roots.

In de categorie Foreign Language zijn onze buren aan het feest, met een Duitse nominatie voor “Toni Erdmann” en twee Franse, voor “Elle” van de Nederlander Paul Verhoeven (met een genomineerde Isabelle Huppert) en “Divines” van Houda Benyamina. De andere twee films zijn “The Salesman” van Asghar Farhadi (Iran) en het Chileense “Neruda”.

“Game of Thrones” doet alweer mee in de strijd om de beste dramatische tv-reeks. De concurrenten zijn “Westworld”, “Stranger Things”, “This is Us” en “The Crown”. De meeste nominaties in de afdelingen kleine scherm zijn voor “The People vs O.J.: American Crime Story”, een relaas van het roemruchte proces tegen O.J. Simpson.

De Golden Globes worden vanavond – vanaf 2 uur morgenochtend in België – uitgereikt in Beverly Hills. Gastheer van de ceremonie is komiek Jimmy Fallon, in Europa vooral bekend van de Tonight Show.

bron: Belga