Geweld Syrië – Aantal doden na bomaanslag in noorden van Syrië loopt op tot 48

Geweld Syrië - Aantal doden na bomaanslag in noorden van Syrië loopt op tot 48
Geweld Syrië - Aantal doden na bomaanslag in noorden van Syrië loopt op tot 48

De dodentol van de aanslag met een bomvrachtwagen op een markt in de Syrische stad Azaz, in de noordelijke provincie Aleppo, is opgelopen tot minstens 48. Dat meldt het Syrisch observatorium van de mensenrechten. Daarnaast zouden ook tientallen gewonden zijn gevallen bij de ontploffing op een markt voor een gerechtsgebouw. De slachtoffers zijn voornamelijk burgers. Onder de slachtoffers van de aanslag, die plaatsvond in de buurt van islamitische rechtbank van de stad die in handen is van de rebellen, bevinden zich vijf religieuze rechters die behoren tot de verschillende afdelingen van de rebellen, en veertien rebellenstrijders”, aldus het Observatorium. Volgens directeur Rami Abdel Rahmane verloopt de identificatie van de slachtoffers moeizaam, omdat de lichamen zo zwaar verminkt zijn.
Het is nog niet duidelijk wie voor de explosie verantwoordelijk is, maar Azaz is wel vaker het doelwit van aanslagen door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Op 17 november kwamen nog 10 tot 25 mensen om bij een aanslag. Een maand eerder kostte een ontploffing aan een controlepost aan 17 mensen het leven.
Azaz ligt dicht bij de Turkse grens. De rebellen strijden in de regio niet enkel tegen het regime van president Bashar al-Assad, maar vechten er samen met Turkse troepen ook tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) en IS.

Bron: Belga